Jesen je tradicionalno vreme kada se mnoge domaćice pripremaju za spremanje zimnice. To je period kada je dostupno mnogo voća i povrća koje možete konzervirati ili sačuvati za zimu. Evo nekoliko uobičajenih aktivnosti vezanih za spremanje zimnice tokom jeseni:
Kiseljenje povrća: Priprema se raznovrsno povrće kao što su krastavci, paprike, kupus, itd. Možete ih kiseliti u teglama sa raznim začinima i solju.
Priprema džemova i marmelada: Iskoristite sezonsko voće poput šljiva, kajsija, jabuka i kuvajte džemove i marmelade.
Konzerviranje voća: Voće se često konzervira u šećernom sirupu, kompotima kako bi se sačuvalo za kasniju upotrebu.
Sušenje voća i povrća: Voće i povrće se može sušiti kako bi se produžio rok trajanja. Sušeni proizvodi često čine ukusan i hranljiv zalogaj.
Priprema turšije: Turšija je mešavina povrća sa začinima i ocatom. Možete pripremiti različite vrste turšije kao dodatak obrocima.
Kuvanje raznih umaka: Možete pripremiti paradajz sos, ajvar ili druge umake koji će biti korisni tokom zime za pripremu obroka.
Priprema zimskih salata: Neke vrste povrća, poput kupusa i šargarepe, mogu se koristiti za pripremu salata koje se čuvaju u frižideru tokom hladnih meseci.
Spremanje zimnice vam omogućava da imate pristup svežim i domaćim proizvodima tokom zimskih meseci kada je sveže voće i povrće manje dostupno. Takođe je sjajan način da sačuvate ukus i nutritivne vrednosti sezonskih proizvoda.
Brz život i novi civilizacijski tokovi omogućavaju nam široku dostupnost zimnice u trgovinskim lancima koji nam štede vreme ali oduzimaju tu čar porodičnog okupljanja i druženja prilikom pravljenja svih tih divnih proizvoda. Nove generacije neće imati priliku da se sećaju maminih i bakinih teglica koje su pravile sa toliko ljubavi.
U svakom slučaju svaka čast onima koji još uvek neguju tu tradiciju i uživaju u njoj. Za sve njih ali i za sve one koji u nedostatku vremena posežu za kupovnom zimnicom tu su LUKI marketi u kojima možete naći i sastojke za pravljenje zimnice ali i gotove proizvode.
LUKI moj Izbor!