Sitni kolači za prazničnu trpezu

Sitni kolači za prazničnu trpezu

Sa sitnim kolačima ne možete da pogrešite bilo da se radi o poslasticama za svaki dan ili za slavsku trpezu.

Najbolji su izbor jer će se uvek naći za svakoga po nešto.

Izabrali smo za vas par recepata sa kojima nema greške.

Bela pita

Tradicionalno jedna od omiljenih slatkih pita svima nama koja nas vraća u detinjstvo.

 Sastojci:

  • 500 gr brašna
  • 150 gr šećera
  • 2  jaja
  • 100 gr masti
  • 1  prašak za pecivo
  • 500 ml mleka
  • 4 kašike brašna
  • 4 kašike šećera
  • 200 gr prah šećera
  • 250 gr margarina
  • 100 gr čokolade za kuvanje , po želji ili šećer u prahu

    Priprema:

  •  Pomešati 500 gr brašna sa 150 gr šećera, jajima, masću i praškom za pecivo.
  • Dobro umesiti testo, neka vas ne brine što je čvrsto.
  • Ostaviti da odstoji sat vremena u frižideru.
  • Zatim podeliti testo na 4 jednaka dela.
  • Razvući oklagijom četiri tanke kore, i peći na obrnutom plehu od rerne.
  • Biće hrskave, ali ne brinite samo budite pažljivi da vam se ne izlome.
  • Izmešati brašno i šećer sa malo hladnog mleka a ostatak staviti da provri pa zakuvati smesu i mešati dok se ne zgusne, zatim skinuti sa vatre i ostaviti da se skroz ohladi.
  • U ohladjen fil dodati izmiksiran margarin sa prah šećerom.
  • Namazati kore sa filom pa otopiti čokoladu sa malo ulja i staviti preko glazuru ukoliko ste se odlučili za glazuru, ukoliko ne, možete samo posuti prah šećer.
  • Ovaj kolač je najbolje ostaviti da prenoći u frižideru ili na hladnom da bi kore omekšale.

Bela bajadera

Svi smo navikli na klasičnu bajaderu a mi vam predlažemo da probate i belu bajaderu.

Sastojci:

 Tamni sloj:

2 dl. vode

300 gr. šećera

125 gr. margarina

500 gr. mlevene plazme

Svetli sloj:

1 dl. vode

200 gr. šećera

125 gr. margarina

200 gr. mleka u prahu

100 gr. kokosa

Priprema:

Tamni sloj : Vodu, šećer i maslac prokuvajte i u to dodajte mlevenu plazmu.

Svetli sloj: Vodu, šećer i maslac prokuvajte. Skinite sa vatre i u to dodajte mleko u prahu. Promešajte, a zatim dodajte kokos.

Kad se svetli sloj ohladi, premažite ga preko tamnog, a zatim stavite kolač u frižider da se stegne.

Čokoladne puslice

Sastojci:

6 belanaca

350 gr. šećera

1 kašika kakaoa

100 gr. čololade

1 kašika mleka

1 kašika margarina

Priprema:

Umutiti dobro belanca i tek kada su čvrsta dodati šećer i nastaviti sa mućenjem.

Dodati kakao i promešati varjačom.

Masu staviti u špric sa okruglim nastavkom i istiskati male gomile u pleh obložen papirom za pečenje.

Peći na 120 stepeni oko 45 minuta.

Rastopiti čokoladu sa mlekom i margarinom pa dekorisati hladne puslice.

Prijatno!

LUKI MOJ IZBOR!