Bliži nam se sezona slava kao i novogodišnji i Božićni praznici. Većini nas su omiljena predjela koja se sastoje od rolata, slanih torti, ukusnih i kremastih salata, raznih vrsta pita…
U nastavku vam dajemo ideju za ukusna predjela koja će očarati vaše goste i uneti novinu u vaš slavski ručak.
Šareni rolati
Osnovni sastojci za sva 4 rolata su isti :
- 6 jaja
- 1/2 kašičice soli
- 3 kašike ulja
- 3 kašike mleka
- 5 kašika brašna
- u žuti se ne dodaje ništa
- u crveni se doda 2 -3 kašike ajvara
- u rolat na tufne se dodaju 2 kašike mlevenog maka
- u zeleni se dodaje 200 gr obarenog, ocedjenog i iseckanog spanaća ( spanać se samo stavi u ključalu vodu i izvadi)
Sastojci za sva 4 rolata:
- 1 kg sitnog sira
- 1 kantica kisele pavlake ( 700 gr ), ona čvršća od 20% mlečne masti
- 1 kašičica soli
- Priprema:
- Zagrejati rernu na 200 stepeni.
- Ulupati belanca sa solju penasto , dodati zatim žumanca i umutiti.
- Dodati ulje, pa mleko.
- Kada to sve umutite dodati brašno za žuti rolat i tako peći.
- Pleh obložiti papirom za pečenje, istresti smesu i staviti da se peče 15 minuta.
- Pazite da ne prepečete koru mora da ostane mekana da bi mogla da se uvije u rolat.
- Pečenu koru uviti sve zajedno sa papirom pa u krpu, nije potrebno da bude mokra.
- Isti postupak je sa ostalim rolatima, samo na kraju u jedan dodate ajvar, u drugi mak i u treći spanać. Svaki pečete 15 minuta i uvijete sa papirom da se tako hladi.
- Za fil se umute svi sastojci i podeli se na dva dela.
- U jedan deo dodate 3 kuvana jaja i 5 kiselih krastavčića i promešate.
- Prvu smesu mažete na crveni i žuti rolat.
- Na jedan rolat slažete listove šunke, a na drugi slažete kolutove suvog vrata.
- Na tačkasti mažete pola druge smese, pa na jedan slažete šunku, a na drugi kolutove suvog vrata.
- Naravno, filovati možete po svojoj želji.
- Kada uvijete sve rolate, stavite u frižider na hlađenje.
- Secite tek kada se potpuno ohlade da se ne raspadaju.
Od ovih kora možete praviti i slanu tortu ređate koru po kore i svaku filujete po želji.
Kuglice sa sirom i susamom
Sastojci:
- 200 g krem sira,
- 200 g svežeg sira,
- 50 g parmezana,
- so i biber po ukusu, 4 kašike susama.
Priprema:
Pomešajte sve tri vrste sira, začinite i oblikujte kuglice.
Susam propržite na suvom tiganju samo budite pažljivi da vam ne zagori, pa u njega uvaljajte oblikovane kuglice. Po želji u smesu možete da dodate mleveni ili seckani kikiriki, ajvar, masline…
Rolat od oblande
Sastojci:
- 1 list oblandi
- 200 g krem sira
- 2 kisele pavlake
- 200 g majoneza
- 200 g pečenice , suvog vrata ili slaninice po želji
- 3 šargarepe
- 150 g maslina
- 150 g kačkavalja
Priprema:
Pomešajte sir, pavlaku i majonez, pa ovom smesom premažite oblandu. Kada skuvate šargarepu, sitno je iseckajte, pa pospite preko namaza zajedno sa pečenicom, maslinama i rendanim kačkavaljem. Sačekate desetak minuta da oblanda smekša, pa je uvijte u rolat i ostavite u frižider da se dobro stegne.
Za sve sastojke posetite najbližu LUKI prodavnicu!
LUKI VAŠ IZBOR!