Najlepše bojena Uskršnja jaja bez puno muke

Najlepše bojena Uskršnja jaja bez puno muke

Stiže nam jedan od najradosnijih praznika Vaskrs. Pored trpeze o kojoj razmišljamo što posne što mrsne, najbitnije je da ofarbate jaja. Naravno uvek je tu mnogo tradicionalnih metoda kao što su prva jaja se farbaju u crvenu boju tj. prvo jaje koje čuvamo kao čuvarkuću do sledećeg Vasrsa.

Naravno tu je metoda kojom su naše bake farbale jaja pa i mi sada tradicionalno, a to je u lukovini, ali ukoliko imamo decu ili unučiće uvek se trudimo da unesemo neku novinu i da jaja budu što lepše i maštovitije ukrašena.

Postoji dosta metoda koje su vrlo jednostavne a jako efektne kao što je bojenje jaja u krep papiru. Mislim da ništa nema jednostavnije.

Potrebno vam je:

Krep papir u raznim bojama (što više boja to će biti lepša jaja)

Malo sirćeta

Kuvana jaja vrlo malo prohlađena

Dublja posuda tegla a može i plastična u koju ćete ređati jaja poželjno je da bude uža pošto se jaja slažu jedno na drugo pa kada se boje slivaju da budu što lepše i šarenije.

Isečete krep papir na veće kocke da može da obuhvati celo jaje, zatim svaki listić ili jaje umočite u sirće (videćete kako Vam je lakše) sirće sipate u tanjir duboki ili manju posudicu pa potom uvijete jedno po jedno jaje. Slažete jaja u posudu poželjno je različite boje stavljati po redovima da kada se sliva bude lepše. Kada sva jaja potrošite još malo poprskate odozgo sirćetom i ostavite pola sata-sat a možete i celu noć.

Ujutru samo skinete krep papir (obavezno koristite rukavice) i oduševićete se kakve ste kombinacije boja dobili a što je najzanimljivije svako je različito.

Zatim ih kada se prosuše premažite uljem i spremna su za kucanje.

Hristos Voskrese!