Uskršnji zeka

Uskršnji zeka

Pravo je vreme da počnete sa pripremama za Uskršnju trpezu. Ukoliko imate malu decu ili prosto sami volite da Vam trpeza bude bogata, šarena i sa motivima praznika onda imamo predlog za Vas . Umesto klasične pogače ili kiflica mi Vam predlažemo nešto mnogo interesantnije a šta drugo za Uskrs nego zeke.

Testo:

500g mekog brašna

pola kašičice šećera

pola kafene šoljice mlake vode

pola svežeg kvasca

oko 2,5 dl mlakog mleka

1,5 kafena šoljica ulja

1 kašičica soli

1 žumance

Priprema:

Kvasac razmutiti u pola kafene šoljice mlakog mleka i pola šoljice mlake vode i dodati pola kašičice šećera, kada naraste pomešati sa brašnom i ostalim sastojcima. Ostavite da naraste oko pola sata.

Zatim testo podelite na dva dela od kojih ćete moći da napravite dva zečića.

Od jednog komada testa oblikujte: dve kuglice jednu veću i jednu manju za telo i glavu, i male kuglice od kojih ćete oblikovati nos, uši i šapice.

Dva zrna bibera stavite kao okice, a za brkove stavite špagete.

Tepsiju obložite papirom za pečenje i na njega stavite gotove zeke. Premažite umućenim jajetom i pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko 20tak minuta dok ne porumeni.

Uživajte u Uskršnjem doručku, prijatno!

Za sve namirnice neka LUKI bude uvek vaš izbor!