Vreme je za zimnicu

Vreme je za zimnicu

Došlo je vreme da počnete sa pripremanjem zimnice, pored polaska u školu tu je još jedan izdatak za koji nam nije žao da odvojimo novac pošto će nam se višestruko vratiti kada budemo uživali u ukusnim zalogajima cele zime.

Većina domaćica zna kako se priprema zimnica a i ukoliko ne znate imate pomoć interneta.

U gradovima je mnogo teže obezbediti uslove za pravljenje zimnice pa vrlo često posegnemo i za kupovinom gotove koja ne može da se meri sa domaćom.

Ono što je sigurno da bez ajvara i turšije preko zime, ni jedan obrok nije potpun.

Neko voli ljut, neko blag, neko sa patlidžanom, ali kako god, ajvar je glavna zvezda zimnice.

Verovatno ćete naći jako puno recepata za ajvar, a evo još jednog:

Sastojci: 12 kg mesnate crvene paprike, 3-4 kg plavog patlidžana, 1 l ulja, 10 ljutih papričica, 250-300 g soli, 4 kašike esencije, lovor, biber u zrnu, 5 l vode.

Priprema: Sipati vodu u lonac, dodati esenciju, lovor, biber i so. Očistiti papriku i patlidžan od semena. Papriku iseći na pola, a patlidžan na čevrtine i bariti u vodi po dva minuta, i odmah vaditi.

Ohlađenu masu samleti na mašini za meso na sitno. Po želji možete da dodate i mlevenu ljutu papričicu. U šerpu sa vodom uliti ulje i kad se ugreje sipati mlevenu smesu, mešati i pržiti oko 1,5-2 sata.

Vreo ajvar sipati u tegle, dobro zatvoriti metalnim poklopcima i okrenuti naopako. Sutradan okrenuti tegle i podložiti na police.

Ne treba ni da napominjemo da za sve sastojke svratite do najbliže LUKI prodavnice i uštedite na LUKI septembarskoj akciji.