Šta su palačinke bez domaćeg pekmeza?

Šta su palačinke bez domaćeg pekmeza?

Vreme spremanja zimnice je uveliko u toku. Kako ne možemo zimu da zamislimo bez ajvara i turšije, tako ne možemo ni palačinke i ostale poslastice da zamislimo bez pekmeza. Ako budemo dovoljno iskreni neki vole da ga jedu i kašikom direktno iz teglice:)

Jedan od najomiljenijih ukusa je od šljive.

Donosimo vam jedan provereni recept koji se pravi vrlo jednostavno bez preteranog mešanja i bez potrebe da stojite satima za šporetom.

Sastojci:

3kg šljiva

400gr šećera (ukoliko je vaš izbor pao na pekmez sa šećerom)

2-3 kašičice ruma (po želji može i ne mora)

Možete dodati i komadiće čokolade za kuvanje

Šljive oprati, kada se osuše izvaditi koštice. Prepoloviti ih na pola i staviti u tepsiju. Posuti sa 400 gr šećera, promešati i staviti u rernu zagrejanu na 180 stepeni da se peče.

Pekmez otprilike peći 3 sata. Za vreme pečenja, pekmez promešati svega 5-6 puta.

Nakon 3 sata izvaditi tepsiju iz rerne, dodati malo ruma, dobro promešati i tako vruće sipati u tegle. Po želji možete u svaku teglu staviti po komadić čokolade za kuvanje. Zatvoriti tegle metalnim poklopcima, pa vratiti u toplu rernu. Isključiti rernu, a pekmez izvaditi iz rerne tek pošto se potpuno ohladi.

Uživajte, prijatno!