Savršen kiseli kupus

Savršen kiseli kupus

Zima… Sa zimom dolazi i priprema zimnice. Jedna od obaveznih zimskih salata je svakako kiseli kupus. Sa njim se prave mnoga tradiconalna srpska jela kao što su podvarak, kuvani kiseli kupus, sarme..

Za dobar kiseli kupus ne treba mnogo mudrosti, znanja i veštine, bitno je samo odabrati čvrst kupus.

Potrebno vam je:

Čvrste glavice kupusa,

so (na 30kg kupusa 1kg soli),

voda

Priprema:

Očistiti spoljne listove na glavici kupusa, i u korenu napraviti udubljenje nožem.

U udubljenje u korenu staviti malo soli i ređati kupus u buretu tako da koren dođe gore. Praznine u buretu popunjavati četvrtinama kupusa.

Kada bure bude napunjeno, staviti preko kupusa plastični pritiskivač ili ispleten od vinove loze, koji je prethodno stajao desetak minuta u vreloj vodi.

Preko pritiskivača staviti težak kamen.

U bure sa kupusom sipati vode sve do kamena.

Raširiti krpu i na nju staviti potrebnu količinu soli, uviti je i staviti pored kamena. So će se polako otapati i padati do dna, tako da nije potrebno pretakanje rasola.

Zatvoriti bure i povremeno kontrolisati količinu vode nekoliko dana. Dolivati vodu po potrebi, da glavice kupusa ne budu van vode.