Novogodišnja čarolija zvana – MEDENJACI

Novogodišnja čarolija zvana – MEDENJACI

Novogodišnja čarolija zvana – MEDENJACI

Bliže nam se novogodišnji praznici i polako kreće novogodišnja groznica posebno kod onih koji imaju dečicu. Jedna od najlepših novogodišnjih zanimacija su medenjaci. Prelepi miris u kombinaciji sa kreativnošću najmlađih. Ukoliko do sada niste praktikovali pravljenje i ukrašavanje medenjaka ove godine to obavezno učinite. Videćete koliko ćete usrećiti vaše najdraže.
Priprema je veoma jednostavna, a i sastojke gotovo sve imate svaki dan u kući jedino što vam je potrebno su prehrambene boje za ukrašavanje ukoliko vam bela nije dovoljna.

Sastojci:
• 165 g meda,
• 60 g šećera u prahu,
• 250 g margarina ili putera,
• 1 jaje,
• 1 prašak za pecivo,
• oko 550 g brašna,
• po želji malo cimeta i začina za medenjake.

Glazura:
• 1 belance,
• 230- 250 g šećera.

Priprema:
U med dodati šećer i mešati dok se šećer ne otopi, zatim dodati omekšali margarin sjedini toliko da nema većih grudvi, dodati jaje i opet mešati, pola mere brašna, kada se dobro sjedini dodati mešavinu cimeta i mešavine za medenjake, praška za pecivo i ostatka brašna.
Kada ste dobili čvršću ali još uvek lepljivu smesu dodajte samo malo brašna pa dobro izmesite na radnoj površini.
Kada umesite treba da bude mekano i skoro lepljivo. Zatim prekrite posudu folijom i stavite u frižider bar na sat vremena.
Kada je smesa odstojala radnu površinu pospite brašnom i razvucite oklagijom testo, pa modlicama vadite medenjake.
Zagrejati rernu na 180 stepeni i peći medenjake, pazite da vam ne zagore pošto medenjaci treba da ostanu svetli. Peku se otprilike 8 do 10 minuta, u zavisnosti od rerne.
Sada dolazi glazura na red, ulupajte belance viljuškom pa dodajte 200 g šećera. Treba da je malo gušće od jogurta i onda po potrebi dodajete boju koju želite. Najbolje je da podelite u više posudica pa dodate boju po želji u svaku od posuda.
Ukoliko vam se učini da su boje retke dodajte još malo šećera u prahu. Zatim sipajte u kese za zavrzivač samo gledajte da budu one malo jače, odsecite vrhove ali vrlo malu rupicu i ukrašavajte po želji.
Prvo je bitno da nanesete boju na ceo ili deo medenjaka pa da ostavite u frižider da se stegne pa tek onda dodavati detalje da vam se boje ne razlivaju.
Kada ste sve završili ostaje vam samo da uživate u čarobnom ukusu.
Srećni praznici!