ISHRANA POSLE POSTA

ISHRANA POSLE POSTA

Božićni post je prošao i povratak na uobičajeni način ishrane trebao bi da bude postepen kako bi se izbegle neprijatnosti i potencijalne negativne reakcije organizma.

Postepeno vraćanje hrane

Strogo vodite računa da odmah ne preopteretite svoj sistem obiljem hrane. Počnite sa manjim obrocima i postepeno povećavajte količinu hrane tokom narednih dana ili nedelja, u zavisnosti od dužine posta.

Birajte lako svarljivu hranu

U prvih nekoliko dana izbegavajte teške i masne obroke. Fokusirajte se na lako svarljive namirnice poput domaćih supica, povrća, voća i nemasnih proteina.

Hidratacija

Nivo hidratacije uvek bi trebao da je na najvišem nivou, ali posebno u danima nakon posta. Voda je ključna podrška metabolizmu i opštem zdravlju.

Izbegavajte prejedanje

Iako je lakše reći nego sprovesti u delo, trudite se da ne preterate sa količinama hrane. Slušajte svoje telo. Prejedanje nakon posta može dovesti do neprijatnog osećaja i digestivnih problema.

Fokus na nutritivnoj vrednosti

Uvrstite raznovrsnu hranu sa visokom nutritivnom vrednošću. Voće, povrće, integralne žitarice i proteini će pružiti organizmu neophodne hranljive materije.

Pratiti reakciju organizma

Neophodno je da pratite kako se osećate nakon svakog obroka. Ako primetite bilo kakve neobične reakcije ili nelagodnosti, prilagodite ishranu prema potrebi.

Pre nego što odlučite da praktikujete post preporuka je da se posavetujete sa zdravstvenim stručnjacima kako biste bili sigurni da je to bezbedno i odgovarajuće za Vas.