DOMAĆE VANILICE, MIRIS DETINJSTVA I PRAZNIKA

DOMAĆE VANILICE, MIRIS DETINJSTVA I PRAZNIKA

DOMAĆE VANILICE, MIRIS DETINJSTVA I PRAZNIKA

Vreme praznika je za nama i sigurno ste imali priliku ako ne da pravite, a onda sigurno da jedete domaće vanilice. Reč je o vrlo jednostavnom kolaču za pravljenje ali što je najbitnije jednom od najukusnijih. Nema kolača čiji nas miris i ukus više podseća na detinjstvo i praznike kao domaće vanilice. One se prosto tope u ustima i teško da ćete pojesti samo jednu. Postoji dosta recepata ali se svi na kraju svode na par sastojaka koje najčešće uvek imate u kući. Mi Vam predlažemo da probate recept u nastavku teksta i Vaši najdraži će biti oduševljeni, za početak nam verujte na reč a kada napravite ove ukusne kolačiće videćete da nismo preterali.

Potrebni sastojci:

200g masti ili 250g maslaca
1 jaje
1 žumance
5 kašika šećera
1 vanil šećer
1 limun
400-450d brašna

Džem od kajsija( ili po želji)
šećer u prahu

Priprema:

Prvo umutiti mast, jaja, šećer i vanil šećer. Dodati rendanu koricu limuna i sok od limuna, a zatim i brašno i umesiti testo. U zavisnosti od veličine jaja trebaće više ili manje brašna. Testo oklagijom rastanjiti na debljinu od 0,5cm i modlom vaditi vanilice ukoliko nemate modlu uvek su tu male čašice za rakiju koje mogu da posluže samo ih prvo umočite u brašno da vam se ne bi lepile za testo. U tepsiju stavite papir za pečenje poređajte vanilice i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko desetak minuta.
Vanilice treba da ostanu svetle. Kada su pečene ostaviti kratko da se prohlade, a onda sledi najlepši deo premazati džemom i spajati dva dela, zatim ih uvaljajte ili pospite šećerom u prahu.
Sada Vam ostaje samo da uživate, prijatno!