Domaće slatko od trešanja

Domaće slatko od trešanja

Trešnje sadrže sve vitamine i minerale, zbog toga, ali i činjenice da nemaju masti, trešnje su idealne za održavanje vitke linije ili mršavljenje.

Pošto su trešnje voće koje nam među prvima dospe na trpezu predlažemo vam da napravite slatko od ovog neodoljivog voća koje nema ko ne voli.

 Potrebno je:

  • 2 kg očišćenih trešanja
  • 2kg šećera
  • 1 limun
  • pola litre vode

Za početak trešnje operite i očistite od peteljki i koštica. U šerpu stavite pola litre vode i šećer i ostavite na jačoj vatri dok ne prokuva i napravi se lep sirup. U sirup dodajte trešnje a zajedno sa njima i limun pre toga ga dobro operite i isecite na kolutove. Malo smanjite jačinu vatre i kuvajte još oko sat vremena dok ne počne da se zgušnjava i obavezno povremeno skidajte belu penu sa površine. Kada skinete sa vatre prekrite vlažnom pamučnom krpom i ostavite da se malo prohladi, pa dok je još toplo ne vrelo sipajte u teglice i dobro ih utoplite najbolje stavite neko staro ćebe ili krpe. Kada se skroz ohladi držati na mračnom i hladnijem mestu. Takvim načinom čuvanja slatko će vam trajati i do sledeće godine u nepromenjenom stanju ali s obzirom koliko je ukusno sumnjam da je kod nekoga dočekalo sledeću godinu.

Obradujte sebe i svoje ukućane svako jutro bar jednom kašičicom slatka od trešanja.

Prijatno!

Neka LUKI bude i ovaj put Vaš najbolji izbor!