Bundeva – lek i hrana

Bundeva – lek i hrana

Bundeva potiče iz Južne Amerike i tek je u 16. veku počela da se koristi u Evropi.

Ima izuzetno prijatan miris i ukus i spada među omiljene namirnice. Idealna je za ljude koji su na dijetama pošto je niskokalorična i jako dobra za detoks čitavog organizma.

Bundeva je odličan izvor vitamina kao što su A i C, zatim proteina, kalijuma, folne kiseline i antioksidansa, a pritom sadrži vrlo malo masnoća.

Od velike je pomoći obolelima od dijabetesa jer snižava nivo šećera u krvi i regeneriše ćelije pankreasa.

Bundevine semenke imaju snažno antiupalno dejstvo, podižu nivo serotonina pa se stoga koriste u lečenju depresije i poboljšavaju san. Odličan je diuretik, ublažava bolove proširenih vena, reguliše holesterol u krvi pogotovo loš, dobra je za vid, kožu, osobe koje imaju oboljenja bubrega…

Pečena bundeva recept:

Kada birate najbolje je da to bude muskatna bundeva. Presecite je na pola ili na kriške veličine po želji očistite semenke, rasporedite po papiru za pečenje sa kojim ste obložili tepsiju zatim pospite uljem i začinima po želji (so, biber, ruzmarin…). Peći oko 45 minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok meso bundeve ne omekša samo pazite da vam ne zagori. Kada se malo ohladi treba je kašikom izdubiti i servirati u šolje i dobili ste zdravu užinu ili čak obrok.

Prijatno!