Sočivo je mahunarka koja spada u verovatno najzdravije namirnice, koje bi trebalo koristiti u svakodnevnevnoj ishrani, ali je kod nas nepravedno zapostavljena. Sadrži biljna vlakna i ugljene hidrate koji daju dugotrajan osećaj sitosti. Što je još važnije pomaže varenju, doprinosi mršavljenju, stabilizuje šećer u krvi, snižava holesterol i smanjuje rizik od srčanih oboljenja.
S obzirom na sve gore navedeno mislim da nemate dilemu šta kuvati danas.
Sastojci:
- 200gr sočiva,
- jedna veća glavica crnog luka,
- 2 šargarepe,
- 2 korena peršuna
- malo celera
- 2-3 krompira
- kašičica slatke paprike
- 2dl soka od paradajza
- lovorov list
- po želji možete staviti komad suvog mesa
Priprema:
Sočivo potopiti u vodu veče pre, ujutru iscediti, naliti novu vodu i pustiti da prokuva 10-tak minuta. Ponovo procediti i baciti vodu.
Na malo ulja ili masti izdinstati luk zajedno sa šargarepom, peršunom i celerom oko 5 minuta, zatim dodati sočivo, suvi začin, biber, slatku papriku, lovorov list i suvo meso ukoliko ste se odlučili da dodate i meso. Na jačoj vatri kuvajte dok ne provri, kada provri smanjite vatru poklopite i posle pola sata dodajte krompir i sok od paradajza. Ostavite da se lagano krčka dok sočivo ne omekša, nemojte dodavati previše vode, saft bi trebao da bude gust.
Uživajte u zdravom i ukusnom obroku!
Za sve namirnice neka LUKI uvek bude Vaš izbor!