Počela je škola i čuveno pitanje: šta za užinu?

Počela je škola i čuveno pitanje: šta za užinu?

Pakovanje zdravih i hranljivih obroka za decu tokom školskih dana može biti izazovno, ali važno je osigurati da dobiju dovoljno energije i hranljivih materija kako bi se osećali dobro i koncentrisali se tokom časova. Evo nekoliko ideja za obroke koje možete spakovati deci:

Sendviči

Pripremite raznovrsne sendviče koristeći integralni hleb ili tortilje. Dodajte proteine kao što su pileće grudi, humus ili sir, zajedno sa povrćem kao što su paradajz, krastavac, paprika i zelena salata.

Voće

Voće je odličan izvor vitamina, vlakana i prirodnih šećera. Iseckajte voće kao što su jabuke, kruške, grožđe, jagode ili ananas i stavite ga u hermetički zatvorenu posudu kako bi ostalo sveže.

Povrće i humus

Isecite šargarepu, krastavce, paprike ili celer i spakujte ih zajedno sa malom posudom humusa za umakanje.

Orašasti plodovi

Bademi, orasi, lešnici ili mešavina orašastih plodova su odličan izvor zdravih masti i proteina. Samo pazite na alergije koje neko dete može imati.

Jogurt običan ili grčki jogurt

Nemasni jogurt ili grčki jogurt su bogati proteinima i kalcijumom. Dodajte voće, med ili musli kako biste obrok učinili interesantnijim.

Integralne grickalice

Umesto tradicionalnih grickalica koje često sadrže mnogo šećera i soli, potražite integralne ili organske grickalice poput integralnih krekerčića, dehidriranog voća ili zdravih energetskih štanglica.

Kuvana jaja

Kuvana jaja su odličan izvor proteina. Oljuštite ih pre nego što ih spakujete kako bi deci bilo lakše da ih jedu.

Integralna testenina ili pirinač

Možete pripremiti hladne testenine ili pirinač sa povrćem i komadićima piletine ili povrćem.

Voćni kašasti napici

Prirodni voćni sokovi ili kašasti napici mogu biti dobar izvor vitamina. Pripazite da ne sadrže previše dodatog šećera.

Voda

Ne zaboravite da uključite flašicu vode kako bi se deca dovoljno hidrirala tokom dana.

Važno je da prilagodite obroke potrebama svog deteta, ali istovremeno se potrudite da uključite raznovrsnu hranu koja će im pružiti potrebne hranljive materije za optimalno funkcionisanje tokom školskih aktivnosti.