Počeo je veliki Božićni post kojim se pripremamo za najradosniji hrišćanski praznik – rođenje Isusa Hrista (Božić).
Ukoliko ste u nedoumici šta da vam se nađe na trpezi u ovim danima posta mi vam predlažemo vrlo jednostavan recept za pitu koja može da se jede kako za doručak i večeru tako i za ručak.
Sastojci:
- 2 praziluka
- 500 g pečuraka
- 3 veća krompira
- 50 ml belog vina
- 1 kašika suvog začina
- 2 čena belog luka
- ulje i kisela voda za premazivanje kora
- 500 g kora za pitu (po želji obične, heljdine)
- biber, so
Priprema:
U tiganj sipati malo ulja, kada se zagreje dodati prethodno opran i sitno iseckan praziluk. Na tihoj vatri ga izdinstajte par minuta.
Krompir prethodno oljuštiti, izrendati ili iseći na kockice po želji i dodati u tiganj sa prazilukom, kada se malo prodinsta bar 5 minuta dodati očišćene i iseckane šampinjone i ostaviti da se krčka dok voda od šampinjona ne ispari, povremeno promešajte.
Dodati belo vino, začinite po ukusu, dodajte beli luk i ostavite da se dinsta dok vino ne ispari.
Kada se fil malo prohladio, svaku koru za pitu premazati sa mešavinom kisele vode i ulje, staviti tri kore jednu na drugu i četvrtinu smese rasuti po celoj površini kore, zatim uviti u rolat. Od ove smese trebalo bi da dobijete 4 rolata.
Rolate poređati na pleh koji ste obložili papirom za pečenje uzduž ili u krug po želji. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180*C oko 45 minuta ili dok kore ne porumene u zavisnosti od jačine rerne.
Pečenu pitu ostaviti da se prohladi. Ukoliko volite da su kore hrskave nema potrebe da prskate pitu sa vodom i prekrivate krpom.
Prijatno!!!!!!
Sigurni smo da će vas ova pita očarati ukusom tako da ćete je praviti tokom cele godine.
Za sve namirnice tu smo mi vaši LUKI marketi!