Pita sa krompirom i šampinjonima idealna za dane posta

Pita sa krompirom i šampinjonima idealna za dane posta

Počeo je veliki Božićni post kojim se pripremamo za najradosniji hrišćanski praznik – rođenje Isusa Hrista (Božić).

Ukoliko ste u nedoumici šta da vam se nađe na trpezi u ovim danima posta mi vam predlažemo vrlo jednostavan recept za pitu koja može da se jede kako za doručak i večeru tako i za ručak.

Sastojci:

  • 2 praziluka
  • 500 g pečuraka
  • 3 veća krompira
  • 50 ml belog vina
  • 1 kašika suvog začina
  • 2 čena belog luka
  • ulje i kisela voda za premazivanje kora
  • 500 g kora za pitu (po želji obične, heljdine)
  • biber, so

Priprema:

U tiganj sipati malo ulja, kada se zagreje dodati prethodno opran i sitno iseckan praziluk. Na tihoj vatri ga izdinstajte par minuta.

Krompir prethodno oljuštiti, izrendati ili iseći na kockice po želji i dodati u tiganj sa prazilukom, kada se malo prodinsta bar 5 minuta dodati očišćene i iseckane šampinjone i ostaviti da se krčka dok voda od šampinjona ne ispari, povremeno promešajte.

Dodati belo vino, začinite po ukusu, dodajte beli luk i ostavite da se dinsta dok vino ne ispari.

Kada se fil malo prohladio, svaku koru za pitu premazati sa mešavinom kisele vode i ulje, staviti tri kore jednu na drugu i četvrtinu smese rasuti po celoj površini kore, zatim uviti u rolat. Od ove smese trebalo bi da dobijete 4 rolata.

Rolate poređati na pleh koji ste obložili papirom za pečenje uzduž ili u krug po želji. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180*C oko 45 minuta ili dok kore ne porumene u zavisnosti od jačine rerne.

Pečenu pitu ostaviti da se prohladi. Ukoliko volite da su kore hrskave nema potrebe da prskate pitu sa vodom i prekrivate krpom.

Prijatno!!!!!!

Sigurni smo da će vas ova pita očarati ukusom tako da ćete je praviti tokom cele godine.

Za sve namirnice tu smo mi vaši LUKI marketi!