Lagano, prolećno, ukusno…

Lagano, prolećno, ukusno…

Proleće je i nemamo više izgovor da nema svežeg povrća pa se iz tog razloga hranimo nezdravo. Pijace su sve šarenije i vrlo je lako napraviti ukusne obroke sa ili bez mesa izbor je na vama. Jedna od namirnica koju gotovo svi volimo i koja je lako svarljiva su tikvice. Lako ih možemo kombinovati sa raznim povrćem, mesom i začinima. Mi Vam danas predlažemo samo jedno u nizu laganih prolećnih jela koje je vrlo ukusno, a za čiju pripremu Vam ne treba mnogo vremena.

Sastojci:

  • 3-4 srednje tikvice u zavisnosti za koliko osoba pravite
  • 1 praziluk
  • 2 šargarepe
  • 2 čena belog luka
  • 2 crvene paprike
  •  šolja integralnog pirinča
  •  1-2 šolje paradajz soka
  • suvi začin
  • 2 srednja krompira
  • po želji 250gr junećeg mlevenog mesa
  • po ukusu peršun i ostali suvi začini

Priprema:

Pre svega oljuštiti tikvice, iseći ih po izboru da li po dužini kao čamčići  ili po širini zavisi od ukusa i izdubiti sredinu koju možete iseckati ili narendati ili jednostavno usitniti u blenderu. Na malo ulja propržiti praziluk, zatim dodati rendanu šargarepu, krompir, sadržaj tikvica koji smo izdubili, naseckanu papriku, beli luk, po želji meso a može i bez, zatim dodati pirinač, začiniti i naliti paradajz sokom i ostaviti da se krčka svega nekoliko minuta. Za to vreme spremite vatrostalnu činiju nauljite je i punite tikvice koje ste izdubili nadevom. Ukoliko Vam ostane nadeva sipajte između napunjenih tikvica i dodajte šoljicu vode. Stavite u blago zagrejanu rernu na 180 stepeni i pecite oko pola sata.

Prijatno!