Proleće je i nemamo više izgovor da nema svežeg povrća pa se iz tog razloga hranimo nezdravo. Pijace su sve šarenije i vrlo je lako napraviti ukusne obroke sa ili bez mesa izbor je na vama. Jedna od namirnica koju gotovo svi volimo i koja je lako svarljiva su tikvice. Lako ih možemo kombinovati sa raznim povrćem, mesom i začinima. Mi Vam danas predlažemo samo jedno u nizu laganih prolećnih jela koje je vrlo ukusno, a za čiju pripremu Vam ne treba mnogo vremena.
Sastojci:
- 3-4 srednje tikvice u zavisnosti za koliko osoba pravite
- 1 praziluk
- 2 šargarepe
- 2 čena belog luka
- 2 crvene paprike
- šolja integralnog pirinča
- 1-2 šolje paradajz soka
- suvi začin
- 2 srednja krompira
- po želji 250gr junećeg mlevenog mesa
- po ukusu peršun i ostali suvi začini
Priprema:
Pre svega oljuštiti tikvice, iseći ih po izboru da li po dužini kao čamčići ili po širini zavisi od ukusa i izdubiti sredinu koju možete iseckati ili narendati ili jednostavno usitniti u blenderu. Na malo ulja propržiti praziluk, zatim dodati rendanu šargarepu, krompir, sadržaj tikvica koji smo izdubili, naseckanu papriku, beli luk, po želji meso a može i bez, zatim dodati pirinač, začiniti i naliti paradajz sokom i ostaviti da se krčka svega nekoliko minuta. Za to vreme spremite vatrostalnu činiju nauljite je i punite tikvice koje ste izdubili nadevom. Ukoliko Vam ostane nadeva sipajte između napunjenih tikvica i dodajte šoljicu vode. Stavite u blago zagrejanu rernu na 180 stepeni i pecite oko pola sata.
Prijatno!