Ishrana za vreme posta

Ishrana za vreme posta

Tokom posta, preporučuje se da se hrana konzumira u umerenim količinama. Ishrana treba da se bazira na povrću, žitaricama, orašastim plodovima, semenkama, mahunarkama i voću.

Kada se ne konzumiraju mesni proizvodi, važno je osigurati dovoljan unos proteina iz drugih izvora hrane. To se može postići kombinovanjem različitih namirnica koje sadrže proteine, kako bi se osigurao uravnotežen izbor namirnica.

Tokom posta, važno je osigurati adekvatan unos tečnosti kako bi se sprečila dehidracija. Umesto pića koja sadrže kofein i šećer, preporučuju se biljni čajevi, voda, sveže ceđeni sokovi od voća i povrća i drugi zdravi napitci.

Važno je konzumirati raznovrsnu ishranu, savetuje se i da se hrana priprema kod kuće, koristeći sveže i zdrave sastojke koje ćete obezbediti gde drugo nego u LUKI marketima.

Ishrana za vreme posta uključuje određene preporuke o tome šta jesti i šta izbegavati. Evo nekoliko preporuka:

  1. Izbegavajte meso i mesne proizvode. Umesto toga, preporučuje se konzumiranje povrća, žitarica, orašastih plodova, semenki, mahunarki i voća.
  2. Pijte puno tečnosti kao što smo već napomenuli važno je osigurati dovoljan unos tečnosti kako bi se sprečila dehidracija.
  3. Izbegavajte hranu koja sadrži kofein i šećer: Pića koja sadrže kofein i šećer mogu uzrokovati dehidraciju i promene raspoloženja. Umesto toga, preporučuju se zdravi napitci poput biljnih čajeva, vode i svežih sokova.
  4. Jedite male obroke: Preporučuje se da se hrana konzumira u umerenim količinama tokom posta, a da se obroci rasporede tokom dana kako bi se održala uravnotežena ishrana.
  5. Unosite dovoljno hranljivih namirnica: Važno je osigurati adekvatan unos hranjivih namirnica tokom posta. To se može postići konzumiranjem različitih namirnica koje sadrže proteine, vitamine i minerale.
  6. Izbor hrane: Preporučuje se konzumiranje sveže pripremljene hrane, umesto prerađene hrane koja sadrži puno soli i šećera. Preporučuje se i konzumiranje namirnica koje su bogate vlaknima, kao što su cele žitarice, povrće i voće.

Važno je napomenuti da pre nego što počnete sa postom potražite savet doktora ili nutricioniste ukoliko postoje bilo kakvi zdravstveni problemi.