Varivo od sočiva i povrća

Varivo od sočiva i povrća

Sočivo je mahunarka koja spada u verovatno najzdravije namirnice, koje bi trebalo koristiti u svakodnevnevnoj ishrani, ali je kod nas nepravedno zapostavljena. Sadrži biljna vlakna i ugljene hidrate koji daju dugotrajan osećaj sitosti. Što je još važnije pomaže varenju, doprinosi mršavljenju, stabilizuje šećer u krvi, snižava holesterol i smanjuje rizik od srčanih oboljenja.

S obzirom na sve gore navedeno mislim da nemate dilemu šta kuvati danas.

Sastojci:

  • 200gr sočiva,
  • jedna veća glavica crnog luka,
  • 2 šargarepe,
  • 2 korena peršuna
  • malo celera
  • 2-3 krompira
  • kašičica slatke paprike
  • 2dl soka od paradajza
  • lovorov list
  • po želji možete staviti komad suvog mesa

Priprema:

Sočivo potopiti u vodu veče pre, ujutru iscediti, naliti novu vodu i pustiti da prokuva 10-tak minuta. Ponovo procediti i baciti vodu.

Na malo ulja ili masti izdinstati luk zajedno sa šargarepom, peršunom i celerom oko 5 minuta, zatim dodati sočivo, suvi začin, biber, slatku papriku, lovorov list i suvo meso ukoliko ste se odlučili da dodate i meso. Na jačoj vatri kuvajte dok ne provri, kada provri smanjite vatru poklopite i posle pola sata dodajte krompir i sok od paradajza. Ostavite da se lagano krčka dok sočivo ne omekša, nemojte dodavati previše vode, saft bi trebao da bude gust.

Uživajte u zdravom i ukusnom obroku!

Za sve namirnice neka LUKI uvek bude Vaš izbor!