Štrudla sa makom

Štrudla sa makom

Još jedan u nizu kolača koji vraćaju u detinjstvo i asociraju svakog od nas na neka bezbrižna vremena. Miris koji osvaja i kome je nemoguće odoleti.

Sastojci za koru:

  • 500gr brašna
  • 3 kašike šećera
  • 1 žumance
  • 250ml mleka
  • pola kockice kvasca
  • 100gr masti ili šoljicu i po malu kafenu ulja

Fil:

  • 500gr mlevenog maka
  • 300ml mleka
  • 300gr šećera

Priprema:

Pola kvasca razmutiti u pola šoljice mlakog mleka i pola šoljice mlake vode i dodati 1 . kašičicu šećera. Ostaviti 10-tak minuta da kvasac nadođe.

U drugu posudu stavite brašno, šećer, žumance, mast ili ulje i ostatak mlakog mleka, kada kvasac naraste i njega dodati ovoj smesi i dobro izmesiti.

Testo podeliti na 2 jufke i ostaviti bar pola sata da nadođe. Za to vreme ugrejati dobro mleko skoro do ključanja i preliti mak i šećer pa zatim dobro sjediniti i ostaviti da se ohladi.

Kada je testo nadošlo, papir za pečenje posuti sa malo brašna i razvući testo oklagijom, staviti polovinu fila i urolati. Staviti u podmazanu ili papirom obloženu tepsiju zatim premazati žumancetom.

Staviti na pečenje u zagrejanu rernu na 200 stepeni i peći po potrebi otprilike oko pola sata.

Kada izvadite tepsiju, prekrijte štrudlu krpom i ostavite da se prohladi da bi je lakše mogli seći. Na kraju je samo pospite sa šećerom u prahu.

I uživajte, šta vam drugo preostaje! Prijatno!