Još jedan u nizu kolača koji vraćaju u detinjstvo i asociraju svakog od nas na neka bezbrižna vremena. Miris koji osvaja i kome je nemoguće odoleti.
Sastojci za koru:
- 500gr brašna
- 3 kašike šećera
- 1 žumance
- 250ml mleka
- pola kockice kvasca
- 100gr masti ili šoljicu i po malu kafenu ulja
Fil:
- 500gr mlevenog maka
- 300ml mleka
- 300gr šećera
Priprema:
Pola kvasca razmutiti u pola šoljice mlakog mleka i pola šoljice mlake vode i dodati 1 . kašičicu šećera. Ostaviti 10-tak minuta da kvasac nadođe.
U drugu posudu stavite brašno, šećer, žumance, mast ili ulje i ostatak mlakog mleka, kada kvasac naraste i njega dodati ovoj smesi i dobro izmesiti.
Testo podeliti na 2 jufke i ostaviti bar pola sata da nadođe. Za to vreme ugrejati dobro mleko skoro do ključanja i preliti mak i šećer pa zatim dobro sjediniti i ostaviti da se ohladi.
Kada je testo nadošlo, papir za pečenje posuti sa malo brašna i razvući testo oklagijom, staviti polovinu fila i urolati. Staviti u podmazanu ili papirom obloženu tepsiju zatim premazati žumancetom.
Staviti na pečenje u zagrejanu rernu na 200 stepeni i peći po potrebi otprilike oko pola sata.
Kada izvadite tepsiju, prekrijte štrudlu krpom i ostavite da se prohladi da bi je lakše mogli seći. Na kraju je samo pospite sa šećerom u prahu.
I uživajte, šta vam drugo preostaje! Prijatno!