Sok od višanja

Sok od višanja

Svako od nas da li kući ili u gostima popije godišnje po koju čašu sirupa od višnje. Jedan je od najomiljenijih pošto najlepše osvežava u ovim toplim letnjim danima.

 Potrebno:

  • 3 kg višanja
  • 1,5 l vode
  • 3 kesice limuntusa
  • 1 kesica konzervansa
  • šećer

Za početak višnje dobro oprati . Zatim ih preliti sa mešavinom vode i limuntusa , pa ih dobro izgnječiti da se odvoje koštice.

Ostaviti višnje da tako odstoje 24 h, pa početi ceđenje. Najbolje da prvo višnje procedite na metalnu cediljku, posle toga možete procediti i na gazu ukoliko volite da sok bude bistar a ukoliko volite da je gušći onda samo procedite na metalnu cediljku.

Izmeriti tačno koliko ste dobili litara soka pošto od toga zavisi količina šećera koju treba da dodate (1l soka = 1kg šećera)

Staviti da provri, pa kada provri smanjiti vatru i ostaviti da se krčka još 10-tak minuta pa kada skinete sa vatre dodate 1 kesicu konzervansa.

Za to vreme bi flaše trebali da zagrejete u rerni i u tople flaše sipati sok za početak ne zatvarati flaše nego samo prekriti pamučnom krpom. Kada se ohlade poklopiti i uživati u ukusnom sirupu.