Svako od nas da li kući ili u gostima popije godišnje po koju čašu sirupa od višnje. Jedan je od najomiljenijih pošto najlepše osvežava u ovim toplim letnjim danima.
Potrebno:
- 3 kg višanja
- 1,5 l vode
- 3 kesice limuntusa
- 1 kesica konzervansa
- šećer
Za početak višnje dobro oprati . Zatim ih preliti sa mešavinom vode i limuntusa , pa ih dobro izgnječiti da se odvoje koštice.
Ostaviti višnje da tako odstoje 24 h, pa početi ceđenje. Najbolje da prvo višnje procedite na metalnu cediljku, posle toga možete procediti i na gazu ukoliko volite da sok bude bistar a ukoliko volite da je gušći onda samo procedite na metalnu cediljku.
Izmeriti tačno koliko ste dobili litara soka pošto od toga zavisi količina šećera koju treba da dodate (1l soka = 1kg šećera)
Staviti da provri, pa kada provri smanjiti vatru i ostaviti da se krčka još 10-tak minuta pa kada skinete sa vatre dodate 1 kesicu konzervansa.
Za to vreme bi flaše trebali da zagrejete u rerni i u tople flaše sipati sok za početak ne zatvarati flaše nego samo prekriti pamučnom krpom. Kada se ohlade poklopiti i uživati u ukusnom sirupu.