Krsna slava je jedan od najvažnijih dana u svakoj porodici, a slavski kolač predstavlja simbol radosti u svakoj kući. Pravi se dan pre slave ili rano ujutru na dan slave i nosi se u crkvu. Kada dođete kući slavski kolač izlomite na manje komade i služite gostima.
Ukoliko pravite prvi put slavski kolač evo jednog vrlo jednostavnog recepta:
- 1 kg brašna
- 1 svež kvasac
- 1 šoljica vode
- 500ml mleka
- 1 kašikica šećera
- 1 kašika soli
- 3 šoljice ulja (male šoljice iz kojih se nekad pila kafa)
- 4 žumanca (2 žumanca u testo 2 za premazivanje)
- 50gr margarina za premazivanje
Priprema:
- Mleko je neophodno ugrejati ali da bude mlako a ne pretoplo.
- U veću šolju sipajte jednu manju šoljicu mlake vode i odvojite takođe jednu manju šoljicu mleka, kašičicu šećera i kvasac. Ostaviti da nadođe.
- Za to vreme u posudu sipati 1kg brašna, so, ulje, žumanca, preostalo toplo mleko i nadošli kvasac.
- Zamesiti testo, podeliti na 3 jednaka dela i ostaviti da odstoji oko 30 minuta.
- Potrebna vam je dublja šerpa prečnika 25cm.
- Dva testa razvucite tako što svako posebno rolajte rukama na stolu razvlačući ga u dugačak i uzan valjak.
- Neka budu iste veličine i dužine oko 40cm svaki.
- Uvijte valjke tako što ćete prebacivati jedan kraj preko drugog i pazite da bude jednako zamotano.
- Kada ste dobili oblik pletenice šerpu nauljite, pa pletenicu stavite u krug uz ivicu šerpe.
- Ostatak testa, oblikujte u krug i malo potapkajte rukom i stavite u sredinu pletenice takođe namažite margarinom.
- Premažite sve margarinom i ostavite da nadođe 20 minuta na toplom, a za to vreme ugrejte rernu na 170 stepeni.
- Kada je slavski kolač nadošao umutite žumance i premažite, pa stavite da se peče oko 50 minuta.
- Ako niste sigurni da li je pečeno, tanjim nožem zabodite izmedju jufkice i pletenice, tu se neće primetiti da ste boli, pa ako vam nož izadje suv, pečeno je.
- Pečen slavski kolač izvadite iz posude i zamotajte u krpu, pa ostavite do odlaska u crvku i posluženja.
Ako je pravite posnu, mleko zamenite vodom, uzmite posni margarin i nemojte stavljati žumanca.
Naravno po želji ukrasite slavski kolač.
Za sve namirnice posetite vaše LUKI markete!