Slavski kolač simbol krsne slave – recept

Slavski kolač simbol krsne slave – recept

Krsna slava je jedan od najvažnijih dana u svakoj porodici, a slavski kolač predstavlja simbol radosti u svakoj kući. Pravi se dan pre slave ili rano ujutru na dan slave i nosi se u crkvu. Kada dođete kući slavski kolač izlomite na manje komade i služite gostima.

Ukoliko pravite prvi put slavski kolač evo jednog vrlo jednostavnog recepta:

  • 1 kg brašna
  • 1 svež kvasac
  • 1 šoljica vode
  • 500ml mleka
  • 1 kašikica šećera
  • 1 kašika soli
  • 3 šoljice ulja (male šoljice iz kojih se nekad pila kafa)
  • 4 žumanca (2 žumanca u testo 2 za premazivanje)
  • 50gr margarina za premazivanje

       Priprema:

  • Mleko je neophodno ugrejati ali da bude mlako a ne pretoplo.
  • U veću šolju sipajte jednu manju šoljicu mlake vode i odvojite takođe jednu manju šoljicu mleka, kašičicu šećera i kvasac. Ostaviti da nadođe.
  • Za to vreme u posudu sipati 1kg brašna, so, ulje, žumanca, preostalo toplo mleko i nadošli kvasac.
  • Zamesiti testo, podeliti na 3 jednaka dela i ostaviti da odstoji oko 30 minuta.
  • Potrebna vam je dublja šerpa prečnika 25cm.
  • Dva testa razvucite tako što svako posebno rolajte rukama na stolu razvlačući ga u dugačak i uzan valjak.
  • Neka budu iste veličine i dužine oko 40cm svaki.
  • Uvijte valjke tako što ćete prebacivati jedan kraj preko drugog i pazite da bude jednako zamotano.
  • Kada ste dobili oblik pletenice šerpu nauljite, pa pletenicu stavite u krug uz ivicu šerpe.
  • Ostatak testa, oblikujte u krug i malo potapkajte rukom i stavite u sredinu pletenice takođe namažite margarinom.
  • Premažite sve margarinom i ostavite da nadođe 20 minuta na toplom, a za to vreme ugrejte rernu na 170 stepeni.
  • Kada je slavski kolač nadošao umutite žumance i premažite, pa stavite da se peče oko 50 minuta.
  • Ako niste sigurni da li je pečeno, tanjim nožem zabodite izmedju jufkice i pletenice, tu se neće primetiti da ste boli, pa ako vam nož izadje suv, pečeno je.
  • Pečen slavski kolač izvadite iz posude i zamotajte u krpu, pa ostavite do odlaska u crvku i posluženja.

Ako je pravite posnu, mleko zamenite vodom, uzmite posni margarin i nemojte stavljati žumanca.

Naravno po želji ukrasite slavski kolač.

Za sve namirnice posetite vaše LUKI markete!