Sarma na LUKI način

Sarma na LUKI način

Sarma je jedno od omiljenih domaćih slavskih jela. Kombinacija kiselog kupusa i mlevenog mesa, začinjena po ukusu, daje posebnu čar.

Da bi sarma bila dobra savetuje se da list kiselog kupusa bude kvalitetan i čvrst. List kupusa ne bi trebao da bude mekan, jer će se sarma u suprotnom raspasti.  Pre savijanja sarmice treba ukloniti žilice sa lista kupusa.

Takođe treba voditi računa o mesu. Najbolja je kombinacija mlevenog mesa.

Ako dodajete suvo meso prilikom kuvanja sarme, suvo mesto treba da bude baš, baš suvo.

Začini poput aleve paprike, trebaju biti dobri, da se prilikom kuvanja ne izgubi lepa crvenkasta boja, pa na oko može da ne izgleda baš lepo.

Pošto nam predstoji period slava, za vas smo pripremili recept za jednu od najukusnijih sarmi.

Sastojci:

1kg mlevenog mešanog mesa,

1 šolja pirinča,

2 srednje glavice luka,

1 šargarepa,

1 kašika vegete,

so i biber po ukusu,

½ kašikice ljute mlevene paprike,

½ kašikice slatke mlevene paprike.

Potrebno je još:

Komadi suvog mesa (rebra, slanina, kobasica..),

2 glavice kiselog kupusa..

Priprema:
Izdinstati luk seckan na kockice, dodati izrendanu šargarepu, prodinstati još malo..

Dinstati i dodati mleveno meso i začine.

Zatim dodati pirinač i skloniti sa ringle.

Listove kupusa oprati i odstraniti žilice.

Uzeti list kupusa u ruku, staviti ga na otvoren dlan, ako je velik onda ga preseći, na list staviti kašiku smese. Preklopiti prvo sa desne, pa sa leve strane i urolovati do kraja.

Na dnu šerpe staviti listove kupusa, pa zatim ređati sarmice.  Na prvi red sarmi poslažite suvo meso koje ste izabrali, isečeno na manje komade,

Kada smo uvili sve sarme I poređali poklopimo ih sa još par listova kupusa, naliti vodom, i staviti da se kuva. Kuvati najmanje 2 sata. Što se duže krčka sarma je lepša. Nikako nemojte dolivati vodu – sarma ne sme da bude preterano čorbasta, jer to onda nije prava sarma.

Obavezno zapecite jedno 40 minuta, i to ponavljajte svaki put kad podgrevate sarmu.

Za sve sastojke očekujemo vas u vašim i našim LUKI marketima!