Punjeni šaran

Punjeni šaran

Po savetu lekara bar jednom nedeljno bi riba trebalo da se nađe na našoj trpezi. U moru sjajnih recepata mi smo se odlučili za idealnu kombinaciju ribe i povrća.

Sastojci:

  • 1 šaran
  • 3 veća krompira
  • 1 šolja pirinča
  • 1 glavica crnog luka veća
  • 5 čena belog luka
  • 2 šargarepe
  • pakovanje šampinjona
  • 1 praziluk
  • so
  • biber
  • maslinovo ulje
  • 1 limun
  • peršuna po ukusu
  • 2dl belog vina

Priprema:

Maslinovo ulje, belo vino, peršun, beli luk i limun pomešamo sa začinima i sa tim prelijemo očišćenog šarana najbolje bi bilo bar 2 sata pre pripreme.

Fil kojim punimo šarana:

Na malo ulja propržiti sitno iseckan crni luk i izrendanu šargarepu.

Pirinač posebno skuvati pa dodati luku i šargarepi, začiniti po ukusu so, biber, suvi začin, beli luk i peršun. Tim filom napuniti šarana.

U podmazanu tepsiju staviti šarana koga smo prethodno napunili filom okolo stavite krompir (sečen po želji), šampinjone i praziluk, začiniti i preliti sa ostatkom marinade u kojoj smo držali ribu pre pripreme.

Po površini zasečemo šarana na par mesta i u svaki otvor stavimo po parče isečenog limuna na kriške.

Pečemo na 200 stepeni oko sat vremena dok riba ne porumeni. Služimo uz zelenu salatu (ili salatu po želji).

Prijatno!

LUKI VAŠ IZBOR!