Jedan od najčešće pravljenih kolača u većini kuća i sigurno jedan od najstarijih i najomiljenijih je lenja pita. Sastojci su osnovni koje imamo u svako doba u kući tako da nas ni gosti ne mogu iznenaditi samo je bitno da imamo višnje ili jabuke.
Pošto jabuke imamo preko cele godine češće se i pravi sa jabukama, a sada kada je počela sezona višanja treba je iskoristiti mada se može pita praviti i sa smrznutim višnjama ukoliko vam se na zimu bude jeo baš ovaj omiljeni kolač.
Potrebno je:
- 5 jaja
- 300 g šećera
- 200 ml jogurta
- 170 ml ulja
- 270 g brašna
- Kesica praška za pecivo
- 500 g višanja
- vanil šećer
- i malo šećera u prahu čisto da pospete preko kolača
Prvo umutiti dobro belanca, kada su umućena dodati šećer i nastavite još kratko da mutite. Zatim dodajte žumanca i sve ostale sastojke, a na kraju brašno. Smesu sipajte u podmazan ili papirom za pečenje obložen pleh i dodajte dobro oceđene višnje.
Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, dok ne porumeni. Ohlađen kolač iseći na kocke i posuti šećerom u prahu.
Uživajte, prijatno!