Najomiljeniji kolač mnogih generacija lenja pita sa višnjama

Najomiljeniji kolač mnogih generacija lenja pita sa višnjama

Jedan od najčešće pravljenih kolača u većini kuća i sigurno jedan od najstarijih i najomiljenijih je lenja pita. Sastojci su osnovni koje imamo u svako doba u kući tako da nas ni gosti ne mogu iznenaditi samo je bitno da imamo višnje ili jabuke.

Pošto jabuke imamo preko cele godine češće se i pravi sa jabukama, a sada kada je počela sezona višanja treba je iskoristiti mada se može pita praviti i sa smrznutim višnjama ukoliko vam se na zimu bude jeo baš ovaj omiljeni kolač.

 Potrebno je:

  • 5 jaja
  • 300 g šećera
  • 200 ml jogurta
  • 170 ml ulja
  • 270 g brašna
  • Kesica praška za pecivo
  • 500 g višanja
  • vanil šećer
  • i malo šećera u prahu čisto da pospete preko kolača

Prvo umutiti dobro belanca, kada su umućena dodati šećer i nastavite još kratko da mutite. Zatim dodajte žumanca i sve ostale sastojke, a na kraju brašno. Smesu sipajte u podmazan ili papirom za pečenje obložen pleh i dodajte dobro oceđene višnje.

Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, dok ne porumeni. Ohlađen kolač iseći na kocke i posuti šećerom u prahu.

Uživajte, prijatno!