Gomboce ili knedle?

Gomboce ili knedle?

Kada kažemo gomboce onda je samo Vojvođanima jasno o čemu pričamo, jedna od njihovih omiljenih poslastica za koje su žene iz Vojvodine prave majstorice. Drugi naziv za gomboce su knedle koje su poslednjih par godina doživele ekspanziju i postoje specijalizovani restorani pa čak i brze hrane koje prave knedle sa mnoštvom ukusa kako slatke tako i slane. Gomboce ili knedle, kako god ukus je kome ne možemo odoleti.

Sastojci:

  • 500gr krompira
  • 300gr brašna
  • 5 kašika griza
  • 1 šoljica ulja
  • 1 jaje
  • 1 kašičica soli
  • 200gr šećera
  • 100-200gr prezli
  • šljive

Postupak:

Skuvati krompir ( možete kuvati i u ljusci pošto upije manje vode).
Ispasirati, dodati ulje, so, brašno, jaje, griz i sve zamesiti. Brašno dodajte postepeno da testo ne bude tvrdo, treba da bude meko i da se ne lepi za prste.
Kada ste zamesili testo od njega pravite male kuglice i u sredinu stavite šljivu iz koje ste prethodno izvadili košticu ukoliko je šljiva veća možete staviti pola ili voće po želji, pekmez, krem.

U međuvremenu staviti vodu da proključa i u nju spuštati knedle, kuvane su kada isplivaju na površinu.
Na malo ulja ili maslaca propržiti prezle i dodati šećer.
Gotove oceđene knedle uvaljati u prezle i služiti.

Prijatno!