Bećar paprikaš ili sataraš

Bećar paprikaš ili sataraš

Da li možete da zamislite leto bez bećarca ili sataraša? Naziv zavisi od toga u kom delu Srbije živite.

Jedno od sigurno najomiljenijih jela u sezoni leto-jesen kada imamo sveže paprike i paradajz. Ali uvek možete da se snađete ukoliko nešto baš jako volite pa da napravite veće količine i stavite u zamrzivač i obradujete sebe i na zimu.

Sastojci:

1 veća glavica crnog luka

500gr paprike (može da bude kombinacija roge i babure a može i samo jedna od ove dve vrste u zavisnosti šta volite ili šta imate pri ruci)

1 kg paradajza najbolje bi bilo takozvano volovsko srce pošto je reč o najukusnijoj sorti koja ima dodatnu slast u odnosu na ostale vrste paradajza

1 supena kašika suvog začina

2 jajeta ili šoljica pirinča ( po ukusu)

1 kašičica šećera (po potrebi i više)

malo ulja

malo bibera

kašičica peršunovog lista

Priprema:

Na malo ulja izdinstati luk sa suvim začinom, kada je dobio zlatno žutu boju dodajemo papriku sečenu na uske trakice ili čak izblendanu ukoliko više volite tako, posle 10-tak minuta dodati paradajz koji ste prethodno očistili ogulili ljusku ukoliko se teže ljušti držite malo u vreloj vodi a zatim ga narendajte ili izblendajte. Dodajte kašičicu šećera da neutrališe kiselost paradajza ukoliko volite slađe može i više. Zatim ostavite 10-tak minuta da prokuva pa dodajte šoljicu pirinča ili dva umućena jajeta po želji. Ukoliko ste dodali pirinač ostavite da se krčka još taman toliko da se pirinač skuva a ukoliko ste se odlučili za jaja umutite jaja samo viljuškom i dodajte uz mešanje da se lepo rasporedi i vaš bećarac je gotov. Ostalo je samo da dodate malo bibera i peršuna.

Jako se brzo priprema, a jako je ukusno. Ukoliko ne možete da zamislite jelo bez mesa vi možete obariti ili ispeći meso po želji i jesti kao prilog.

Prijatno!